Att låna pengar till en bil

Home / Att låna pengar till en bil

Genom att lämna bilen som säkerhet när du ska köpa en ny bil, så kan du i många fall ta ett så kallat billån hos någon av bankerna. Räntan på ett billån kan ofta vara mer förmånlig än om du tar ett lån helt utan säkerhet för att köpa en bil.

Kraven från bankens sida är dock ofta att bilen inte får vara för gammal eller kosta för lite. Du kan oftast inte heller köpa den av en annan privatperson. Många banker kräver dessutom att du ska kunna betala en viss del som kontantinsats.

Om du ska köpa en bil som är av en äldre modell eller som kostar mindre, eller helt enkelt köpa en bil av en privatperson, så kanske istället ett vanligt banklån kan komma ifråga. Har du en bil sedan tidigare kan du ibland lämna denna som inbyte hos bilhandlaren och då få bort en del av kontantinsatsen. Vissa bilhandlare kan erbjuda hjälp med finansiering, ofta genom ett samarbete med något kreditbolag. Det är då vanligt att det inte är krav på kontantinsats. Ska du köpa en bil som inte uppfyller bankernas krav, får du ansöka om ett privatlån hos banken.