Förhandla med bankerna för att få den bästa räntan

Home / Förhandla med bankerna för att få den bästa räntan

Ett lån är inget statiskt erbjudande, även om lånet till viss del bygger på algoritmer och olika program. När du ska ta ett lån så har du goda möjligheter att förhandla med de olika bankerna för att få ett lån med låg ränta. Detta kan du göra på olika sätt, bland annat med hjälp av snitträntan.

Vad är snitträntan?

Snitträntan är ett snitt på den ränta som banken har gett till personer som har ansökt om ett lån hos dem. Oftast anges både listräntan och snitträntan. Listräntan är den ränta som marknadsförs officiellt. Listräntan är oftast utgångspunkten. Om du inte förhandlar så är det denna ränta du får. Du kan omedelbart fråga varför du ska acceptera listräntan när deras snittränta är lägre och säga att du vill ha lägre ränta. Kolla självklart även med andra banker.

Var inte rädd för att vara otrogen mot banken

Om en annan bank erbjuder en lägre ränta ska du självklart ta upp detta under förhandlingarna. Du kan till exempel säga att en annan bank har gett dig en lägre ränta och fråga om de vill erbjuda något bättre. Det är inte bara andra bankers erbjudanden som du kan ta upp under förhandlingarna, du kan även använda dig av din egen goda ekonomi som ett av argumenten till att du ska få en fördelaktig ränta.

Du är värdefull som kund

En bankman är inte en personlig rådgivare som är där för att hjälpa dig med din ekonomi, åtminstone inte helt fullt ut. Banken vill tjäna pengar och bankmannen är en säljare. De kan tjäna pengar på olika sätt. De har konton med avgifter, kort med avgifter, försäkringar och många andra produkter som är lönsamma för banken. Dessutom har de naturligtvis även räntan. Om du har andra ”produkter” hos banken, eller om du har sparat stora belopp hos banken, kan du använda dessa när du förhandlar. Varför ska du få en sämre ränta än snitträntan när du är en god kund hos banken? Det är bra att komma ihåg att du som kund är värdefull.