Hur vet jag hur mycket jag får låna?

Home / Hur vet jag hur mycket jag får låna?

Hur mycket du får låna beror främst på vilken typ av lån det är du behöver ansöka om och hur din ekonomi ser ut. Din ekonomi bedöms tillsammans med din kreditvärdighet genom att en kreditupplysning görs och en bedömning av din framtida betalningsförmåga. Faktorer som banken då tittar på är bland annat anställningsform, inkomst, övriga skulder, om du har barn, om ni är en eller flera i hushållet, hur din kredithistoria ser ut och så vidare.

Detta görs för att man ska se att du faktiskt har råd att amortera på det lån du vill ta. Om du ska ansöka om ett lån med rörlig ränta görs en kalkyl där banken räknar med ett betydligt högre ränteläge, för att se att du skulle klara av även detta ekonomiskt. Detta är särskilt viktigt om du till exempel ska köpa ett hus, där räntan ofta är rörlig på åtminstone en del av lånet.

Om en kalkyl görs som visar att du har råd att betala på lånet även under tider när räntan är hög, så kan det bespara dig att behöva sälja din bostad när det är mer ofördelaktigt. Det är alltid bra att göra en egen kalkyl.